edra_logo_ΕΝ_horizontal
2000px-Flag_of_Greece.svg

Η Κ.Σ.Δ.Ε.Ο. «ΕΔΡΑ» – Κοινωνικές Συνεταιριστικές Δραστηριότητες Ευπαθών Ομάδων είναι ένας Αστικός Μη Κερδοσκοπικός Συνεταιρισμός που δραστηριοποιείται από το 2001 στην προαγωγή της ψυχικής υγείας και την προάσπιση των δικαιωμάτων των ευπαθών ομάδων, εφαρμόζοντας ολιστική προσέγγιση και ψυχοκοινωνική υποστήριξη για τις διάφορες ομάδες πληθυσμού που εξυπηρετεί. Ο οργανισμός είναι πιστοποιημένος με το πρότυπο ISO 9001: 2008 και διαχειριστική ικανότητα για τη διαχείριση και υλοποίηση συγχρηματοδοτούμενων έργων. Είναι μέλος του Μητρώου Διαφάνειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (524950719942-02), , μέλος του Εθνικού Μητρώου Οργανισμών Κοινωνίας των Πολιτών του Ιδιωτικού Τομέα που παρέχει υπηρεσίες κοινωνικής μέριμνας, καθώς και μέλος του Ειδικού Μητρώου Εθελοντικών Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων (09112ΣΥΤ12066041Ν0042) και στο Μητρώο Πολιτιστικών Οργανώσεων του Υπουργείου Πολιτισμού.

Είναι επίσης μέλος διακεκριμένων δικτύων όπως το N.E.F.E.L.E. Network (Δίκτυο Ευρωπαϊκών Φεστιβάλ Τεχνών για την Ψυχική Υγεία) που επί του παρόντος υπηρετεί ως Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου, E.N.A.L.M.H. (Ευρωπαϊκό Δίκτυο Ενεργού Ζωής για την Ψυχική Υγεία) που σήμερα υπηρετεί ως Αντιπρόεδρος του Συμβουλίου, EUFAMI (Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Ψυχικών Ασθενειών), «ΑΡΓΩ», η Ομοσπονδία Οργανώσεων Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης και Ψυχικής Υγείας στην Ελλάδα , μέλος της Ομοσπονδίας Εθελοντικών Μη Κυβερνητικών Οργανισμών Ελλάδος κλπ.

Προκειμένου να διασφαλιστεί η ποιότητα και η αποτελεσματικότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών, ο οργανισμός έχει συνολικό προσωπικό 189 υπαλλήλων, οι οποίοι εξειδικεύονται στον τομέα δραστηριότητάς τους και μοιράζονται την κουλτούρα και τις αξίες που απορρέουν από το όραμά του. Από την έναρξη της λειτουργίας, ο οργανισμός «ΕΔΡΑ» έχει παράσχει υπηρεσίες σε περισσότερους από 1800 δικαιούχους.

Η «ΕΔΡΑ» δραστηριοποιείται στους ακόλουθους τομείς:
1. Ψυχική Υγεία

Λειτουργεί δύο μονάδες ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης και ένα υποστηριζόμενο πρόγραμμα διαμερισμάτων με δύο καταλύματα ημιαυτόνομης στέγασης. Στο πλαίσιο του προγράμματος αποϊδρυματοποίησης «ΨΥΧΑΡΓΩΣ», χρηματοδοτείται, εποπτεύεται και είναι σε συνεργασία με το ελληνικό Υπουργείο της υγείας.

2. Νοητική Καθυστέρηση
Λειτουργεί η Στέγη Υποστηριζόμενης Διαβίωσης (ΣΥΔ) «Νεφέλη» για άτομα με σύνδρομο Down και μέτριες ή σοβαρές διανοητικές αναπηρίες που συνυπάρχουν με σημάδια αυτισμού.

3. Παιδιά και Οικογένεια
Λειτουργεί οκτώ Κέντρα για παιδιά και εφήβους με μαθησιακές δυσκολίες ηλικίας 3 έως 17 ετών σε όλη την Αττική. Η οργάνωση συνεργάζεται με τους Δήμους Περιστέρι, Ίλιον, ΑγιοιΑναργύροι, Καματερό, Δάφνη, Υμηττός, Χαϊδάρι, Ηλιούπολη, Κηφισιά, Νέο Ηράκλειο, Άνω Λιόσια-Ζεφυρή-Φύλη). Το πρόγραμμα ηλεκτρονικής μάθησης (Ύδρα) και το πρόγραμμα θεραπείας στο σπίτι αποτελούν επίσης μέρος αυτού του τομέα. Όλες οι δομές είναι πιστοποιημένες σύμφωνα με το πρότυπο ISO 9001: 2008 και παρέχονται υπό την κάλυψη των ασφαλιστικών ταμείων, χωρίς καμία πρόσθετη οικονομική συνεισφορά από τους δικαιούχους.

Επίσης, υλοποιεί το πρόγραμμα “Χρυσαλίδα”, σε συνεργασία με τους Δήμους Αγίων Αναργύρων-Καματερού και Ηλιούπολης. Το πρόγραμμα αυτό περιλαμβάνει δύο κέντρα Πρώιμης Παρέμβασης-Προσχολικής Εκπαίδευσης για παιδιά με διάφορα σύνδρομα ηλικίας μεταξύ 0 και 6 ετών. Τελευταίο, αλλά εξίσου σημαντικό, είναι ο Παιδική Πολιτιστική Λέσχη, μια καινοτόμος πολιτιστική μέθοδος εκπαίδευσης και ενδιαφέρουσα πρόταση ψυχαγωγίας για παιδιά και λειτουργεί για 9η συνεχή χρονιά.

Η λέσχη διοργανώνει πολλά ενδιαφέροντα έργα, ένα από τα οποία είναι ένα περιβαλλοντικό πρόγραμμα που ονομάζεται «Στο βάθος..Κήπος.». Ένα από τα πιο εδραιωμένα και γνωστά προγράμματα στην πόλη της Αθήνας- το οποίο πραγματοποιείται στο Πάρκο «Αντώνης Τρίτσης» και στο οποίο παιδιά ηλικίας 5 έως 12 ετών μπορούν να συμμετέχουν δωρεάν.

4. Ευάλωτες κοινωνικές ομάδες
Κοινωνική δομή κατά της φτώχειας, ένα εθνικό χρηματοδοτούμενο πρόγραμμα, υπό την επίβλεψη του ελληνικού Υπουργείου Εργασίας, εισήλθε στο 3ο και τελευταίο έτος λειτουργίας του. Η δομή αποτελείται από ένα κοινωνικό παντοπωλείο, ένα κοινωνικό φαρμακείο, κοινωνικό συσσίτιο για τους φτωχούς και μια «τράπεζα χρόνου», όλα συντονισμένα από ένα Γραφείο Διαμεσολάβησης, σε συνεργασία με τον δήμο Ίλιον.
Η οργάνωση υλοποιεί το έργο «Στέγαση και επανένταξη», έργο που χρηματοδοτείται σε εθνικό επίπεδο και εποπτεύεται από το Υπουργείο Εργασίας της Ελλάδος, το οποίο εξασφαλίζει τη στέγαση για τους άστεγους και τους βοηθά να βρουν δουλειά.

2020 DESEM Project – All right reserved – https://www.desemproject.eu/